Evenemanget äger rum vid Norra Bantorget, i kvarteren omkring Norra Latin, Centralbadet och Drottninggatan ner mot Kungsgatan och Sergels torg. Bokförsäljningen kommer att löpa från Norra Latins skolgård till Drottninggatan. Förutom bokbord arrangeras olika programpunkter, läs mer om dem nedan. 

Norra Latin skolgården

På Norra Latin skolgården möter du en härlig blandning av bokbord och musik. Supper Gården finns mitt på den öppna platsen vid Norra Bantorget och serverar mat och dryck för dig som vill ta en liten paus.

 

11.00 – 18.00 Bokbord


13.00 Kulturborgarrådet Emilia Bjuggren (S) inviger Bokbordet Stockholm

Kulturborgarrådet Emilia Bjuggren (S) inviger Bokbordet Stockholm tillsammans med Mårten Castenfors, chef för Konst Stockholm och Lars Sandberg VD Folkets Hus i Stockholm.


12.00 – 16.30 på musikscenen

På musikscenen mitt på skolgården kommer tre framträdanden att varvas under eftermiddagen.

Daniel Karlsson Trio
Jazziga Daniel Karlsson Trio bestående av Daniel Karlsson, Christian Spering och Fredrik Rundqvist har sedan sin albumdebut Das Taxibåt i september 2013 etablerat sig som en av de mest intressanta konstellationerna i svensk och europeisk jazz.

Linus Hasselberg
Linus Hasselbergs musik är en korsning mellan lågmäld singer-songwriter pop, folkmusik, hiphop och ger oss känslan av att han reciterar sin dagbok med självutlämnande texter. Texterna handlar om ensamhet och att vilja skriva för att berätta men också det stora behovet av att skriva av sig! Ett möte av poesi och musik.

Tuulikki Bartosik
Tuulikki Bartosik är en skicklig solodragspelare från Estland som skapar musik som spänner mellan folk/world music till klassiskt. Från introspektiva solos till samarbete med musiker runt om i världen är hennes inspiration förankrad i hennes Võrumaa-ursprung i Estland och till människor och platser hon möter på andra håll, vilket skapar spontana, musikaliska äventyr.

 

Norra Latin – öppet hus 11.00 – 18.00

Under bokbordet kommer det att vara möjligt att gå in på Norra Latin och se sig omkring. Inuti byggnaden finns även ett café som är öppet mellan 13.00 – 18.00 och toaletter.


12.00 – 13.00 Inspirationsworkshop med Johanna Männikkö & Magic Frigren från PQESI

En workshop för dig som vill komma igång med att skriva eller hitta nya sätt att uttrycka dig på som poet. Genom skrivövningar testar vi olika tekniker och stilar för att inspirera dig till att våga leka och experimentera med ditt skrivande! Ta gärna med mobil eller surfplatta. Begränsat antal platser, först till kvarn.

PQESI är en poesicirkel för HBTQ-ungdomar upp till 30 år som arrangeras genom RFSL Ungdom. Mer om oss hittar du på www.pqesi.tumblr.com


13.00 och 14.00 Konstvisningar i Norra Latin

Lars Centerstam tar oss med på två guidade visningar genom Norra Latin och visar den unika konstsamlingen. I de rundbågade arkadgallerierna kring ljusgårdarna finns fantastisk konst från 1890-talet och sekelskiftet. Konstnärer som prins Eugen, Carl Larsson och Bruno Liljefors är bara några av alla kända konstnärer som finns representerade. Visningarna håller på i 45 minuter. Samling i södra ljusgården som ligger till vänster innanför entrén. Begränsat antal platser.


14.15 –14.45 Samtal med Magic Frigren
På scenen i högra ljusgården. Magic Frigren är författare, serietecknare och skapare av bloggen MissMagicGirl. Hennes debutroman Transformationen är en berättelse om mystik, inre sökande och gamla mysterier. Kom och lyssna när hon läser ur Transformationen och berättar om inspirationen bakom den.


15.00 Samtal med Sara Bergmark Elfgren

På scenen i högra ljusgården. Sara Bergmark Elfgren är en prisad författare, dramatiker och manusförfattare som under 2017 kom ut med den hyllade fantasy-romanen Norra Latin. Sara kommer berätta om hur hon fick idén till romanen och varför hon valde att historien skulle utspela sig just i Norra Latin. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor i slutet av samtalet.


15.00 – 16.00 Internetpoesi med Johanna Männikkö & Magic Frigren från PQESI

En introduktion till poesins möjligheter på nätet. Vi utforskar hur internet skapat nya vägar och genres av poesi, så som Alt Lit.Ta gärna med mobil eller surfplatta. Begränsat antal platser, först till kvarn.

PQESI är en poesicirkel för HBTQ-ungdomar upp till 30 år som arrangeras genom RFSL Ungdom. Mer om oss hittar du på www.pqesi.tumblr.com


16.00 – 17.00 Strindbergs Intima teater

16.00 på scenen vid högra ljusgården. Linn Eriksson intervjuar Anna Wallander om förarbetet till hyllade En Dåres Försvarstal som har nypremiär den 7 september.

16.30 i entrétrappan till Norra Latin. Annika Forslund Rimbléus och Linn Björnfoth framför en text av Strindberg i entrén till Norra Latin.

 

Norra Latin Parken

11.00 – 18.00 Bokbord


11.
00 – 18.00 Zirkus Loko-Motiv
Konst och performance-gruppen Zirkus Loko-Motiv bjuder in vuxna och unga att hjälpa till med att bygga den gigantiska Bokmalen. Trä, tråd och massvis av böcker. Såga, knyt och läs. Slumpartade meningar ur böckerna väljs ut av besökarna och blir grundstommen till texten i Loko-Romanen som vi skriver tillsammans. För alla åldrar.


11.30 – 16.00 Framträdanden ur föreställningar på Strindbergteaterns scen
11.30 utdrag ur föreställningen Lilla Bergman med Emma Behrendtz.

12.00 samtal med Hannah Sommerfors och Julia Sporre om deras arbete med Torsdagsklubben på Strindbergs intima teater och deras föreställning Personerna.

13.00 utdrag ur föreställningen Lilla Bergman med Emma Behrendtz.

14.00 utdrag ur föreställningen En Dåres Försvarstal – En Vansinnig Kvinnas Bekännelser med Anna Wallander.

15.00 utdrag ur föreställningen En Dåres Försvarstal – En Vansinnig Kvinnas Bekännelser med Anna Wallander.

15.30 Andreas Ferrada Noliberättar om sin uppsättning av August Strindbergs Antibarbarus


12.00 – 17.00 Ansiktsmålning för barn

Massor av roliga motiv att välja ifrån.

 

Drottninggatan

11.00 – 18.00 Bokbord


11.00 – 18.00 Seriegatan med Serieteket Kulturhuset vid Sergels torg
Serieteket säljer en mängd utgallrade serieböcker och konstböcker, mest begagnat men även en hel del nytt. I år finns extra mycket godsaker till extra bra priser p.g.a. den kommande tillfälliga utflytten från Kulturhuset. Svenska serier, manga, superhjältar, realism, klassiker och mycket annat! Seriegatan finns vid Kulturhuset Stadsteaterns gavel på Drottninggatan. 

I anslutning till Seriegatan arrangerar Ola Hammarlund sin populära stadsvandring ”Stockholm i serier”.


11.30, 13.30 och 15.00 Pelikanen promenadteater 

Pjäsen Pelikanen skrev Strindberg under de år som han drev sin teater på Norra Bantorget. Under dessa år bodde Strindberg i Blå tornet på Drottninggatan. I den här föreställningen går vi i Strindbergs fotspår och ser en av dessa pjäser som tog form i Strindbergs huvud under denna promenad bli levande framför våra ögon! Startar vid Blå tornet på Drottninggatan och går till Strindbergs Intima Teater via Norra Latin, promenaden tar ca 20 min. Medverkande: Josefin Almer Wulff & Annika Forslund Rimbléus.


13.00 –  15.00 Ta en selfie med Strindberg och Bergman 

Ingmar Bergman och August Strindberg flanerar på Drottninggatan under dagen och pratar om sig själva och varandra som de giganter och genier och mästerregissörer de en gång var! Lyssna! Ta en selfie! Fråga något du alltid undrat! De båda ser fram emot en dag i varandras sällskap med oss som publik! Drottninggatan vid Norra latin. Medverkande: Annika Rimbléus Forslund och Ekaterina Stetsenko.

 

Centralbadets gård – I tankarnas trädgård

13.20 – 14.50 Fyra författarsamtal

13.20 Göran Willis är författare, tv-producent och journalist. Han har bl a skrivit böckerna K-spaning från ovan och K-Spaning längs vägen.

13.45 Marie Hermanson författare, reporter och frilansjournalist. Romanen Värddjuret (1995) blev hennes genombrott, och med Musselstranden (1998) nådde hon en stor läsekrets. Senast utkom Den stora utställningen 2018.

14.10 Malin Lindroth är författare, dramatiker och kulturskribent. Hon debuterade 1985 med en diktsamling Lära gå och har sedan dess gett ut ett flertal diktsamlingar och prosaverk. Hennes senaste roman Nuckan har blivit mycket omtalad och diskuterad.

14.30 Kent Werne berättar om sin uppmärksammade bok ”Allt är en konspiration – en resa genom underlandet”. Låg USA:s regering bakom 11 september? Mördades president Kennedy av CIA? Dirigeras flyktingströmmarna av George Soros? Blir vi förgiftade av vacciner? Vissa tror det, och konspirationsteorierna sprids allt snabbare, till allt fler. 


15.00 –
15.45 Bokcirkel inför publik uppmärksammar årets Stockholm läser-bok
Årets Stockholm läser-bok, Eyvind Johnsons Grupp Krilon, diskuteras av Majgull Axelsson, Mats Tormod och Marie Lundström.

Majgull Axelsson romandebuterade 1994 med Långt borta från Nifelheim. Sedan dess har hon skrivit ett tjugotal böcker och fått lika många utmärkelser, däribland Eyvind Johnson-priset 2016. Hon är översatt till 23 språk. Mats Tormod debuterade 1981 med essän Gotiken och det förlorade paradiset, har därefter skrivit metafysiska deckare, en kärleksroman, barn- och ungdomsböcker – och Till en berättelse om tröst : Eyvind Johnson omläst. Marie Lundström är radiojournalist och mycket uppskattad för sitt ”Lundströms Bokradio” i P1, ett måste för många litteraturintresserade radiolyssnare.


15.50 – 16.30 Samtal om Stadsteaterns uppsättning av Krilon

Regissör Carolina Frände och dramatikern Joakim Sten talar om uppsättningen Krilon – en föreställning om det omöjliga som har premiär på Stadsteatern i Stockholm den 17 augusti. Föreställningen är baserad på nobelpristagaren Eyvind Johnsons klassiska motståndsromaner, om det omöjliga.

 

Längs hela Bokbordet

Süperstar Orkestar
Längs med hela bokbordet kommer balkanbrassorkestern Süperstar Orkestar gå runt på gator och torg för att spela och skapa festlig stämning under dagen. Svängigt, galet, energiskt, virtuost och glödhett.


Stockholm Fotomaraton

Stockholm Fotomaraton är den perfekta utmaningen för dig som älskar fotografering. Under 24 timmar ska du ta 24 bilder i rätt följd utifrån teman som levereras stegvis under dygnet. Fotomaraton kommer att avslutas på Bokbordet. Alla som vill kan vara med och möta utmaningen. Amatörer och proffs, unga och gamla, stockholmare och turister. Anmäl dig på www.stockholmfotomaraton.se 

 

Bokbordet Stockholm presenteras av Stockholm konst och har fri entré
Följ oss på Facebook för fler nyheter och uppdateringar